Паелья - національна іспанська страва з рису, підфарбованого шафраном, з додаванням оливкової олії. Крім цього в паелью можуть додаватися морепродукти, овочі, курка, ковбаса і т.д. Назва походить від латинського слова patella - «сковорода».
Рецепт приготування класичної паельї з морепродуктами:
Класична паелья з морепродуктами в ідеалі готується зі свіжих морепродуктів у вічі на відкритому вогні. Але оскільки такі ідеальні умови є не на кожній кухні, то цілком прийнятно використовувати заморожені морепродукти і готувати на плиті з використанням товстостінної чавунної сковороди. Рис для приготування класичної паельї беруть тільки круглий.
Інгредієнти для паельї з морепродуктами:
- Коктейль із морепродуктів 500 г
- Шафран ½ ч.л.
- Оливкова олія 40 мл.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Рис Валенсія 300 р.
- Сіль 1 ч.л.
- Томатне пюре 200 р.
- Горошок зелений заморожений 100 г.
- Квасоля зелена стручкова за смаком
- Перець солодкий зелений ½ шт.
- Лимони ¼ шт.
Якщо ви використовуєте заморожені морепродукти, їх треба розморозити та злити рідину.
Шафран залийте окропом і дайте настоятися 15-20 хвилин.
У широкій сковороді нагрійте олію, обсмажте морепродукти протягом 2-3 хвилин на сильному вогні та відкладіть.
У цій же сковороді спасеруйте дрібно нарізану цибулю до прозорості.
Всипте рис і перемішайте. Обсмажуйте рис, помішуючи пару хвилин.
Влийте в рис киплячу воду так, щоб вона покрила рис на палець і воду з шафраном. Зменшіть вогонь до середнього, посоліть і готуйте. Загальний час виготовлення складає близько 20 хвилин. Після додавання води рис не треба заважати.
Додайте томатне пюре або подрібнену м'якоть томатів.
Хвилин через 10 покладіть у сковороду горошок, нарізаний кубиками перець та зелену стручкову квасолю.
Подавати паелью до гарячого столу. Хорошим доповненням до паельї буде біле вино.
Смачного!!!